Poslijednje vijesti

Prva samostalna izložba slika mlade umjetnice Razije Topić održana u Gornjoj Tuzli

Večeras je u haremu Hadži Iskender (Čaršijske džamije) u Gornjoj Tuzli upriličena Prva samostalna izložba slika mlade i talentovane umjetnice Razije Topić, koja je izazvala veliku pažnju gornjotuzlaka te brojnih gostiju.

Trinaestogodišnja Razija Topić je večeras predstavila 26 slika na kojima je oslikano kulturno blago ovog mjesta a prednjače gornjotuzlanske džamije, njih ukupno pet.

Razija Topić
„Moja prva slika nastala je prije nešto više od dvije godine, a onda su se redale jedna za drugom. Ideja da naslikam sve gornjotuzlanske džamije došla je kao moja velika želja da ostavim nešto za budućnost, a saglasan s tim bio je i moj učitelj Fikret Jahić. Volim svoju Gornju Tuzlu, volim njene džamije koje su dio mene jer sam svaku do sada obišla puno puta i svaka kao da mi je slala poziv da je naslikam. Ja sam samo slijedila svoje srce i ljubav prema ovom mjestu“, kazala je za naš portal mlada umjetnica Razija Topić.

Ovu izložbu oraganizovao je MIZ Gornje Tuzle u saradnji sa porodicom Razije Topić, te svim kulturnim institucijama Gornje Tuzle, a harem Čaršijske džamije je bio uistinu premali prostor da bi primio sve posjetioce. Izložba je upriličena u povodu 7. maja Dana džamija, a glavni imam MIZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić je ovom prilikom kazao da je Razija pravo blago i dijete koje može biti za primjer kako se sve može postići uz dobro organizovan život u krugu zdrave porodice.


„Osim što je uspješna u slikanju Razija je odličan učenik, primjerna je u mektebu, ide na razna takmičenja, voli folklor i uvijek je nasmijana. Porodica je temelj razvoja zdrave ličnosti i svi moramo vjerovati da naša djeca mogu puno više od onog što pružaju, trebamo im pomoći i biti njihovi iskreni prijatelji“, kazao je ovom prilikom Jusić.



On je još govorio i o Danu džamija te naglasio da su Bošnjaci preživjeli i urbicid i kulturocid a na kraju i genocid, a da su ipak preživjeli sve to, skupili snagu i nastavili ponovo graditi i izgraditi sve porušeno.

Na skupu se prisutnima obratio i izaslanik muftije tuzlanskog prof. Mensur Husić koji  se osvrnuo na Dan džamija koji se obilježava 7. maja na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

„Allah je u svakog čovjeka položio tako mnogo potencijala, a naša umjetnica Topić sa svojih trinaest godina je oličenje toga. Radila je dvije i po godine na ovim slikama. Posebno me raduje što su ovdje da sa Razijom radost podijele njeni prijatelji i raduje me što je naglašeno da je ona polaznik mekteba od svoje šeste godine. Naši mektebi, naše džamije su naše oaze, a ovo je jedan od načina čuvanja naše tradicije, memorije o našoj kulturi. Ona svojom umjetničkom rukom i svojim talentom izražava svoju ljubav prema vjeri i džamiji“, kazao je dr. Husić.

Razijin mentor i učitelj Fikret Jahić Vršanin se također obratio prisutnima te naglasio kako je Razija jako talentovana za slikarstvo te kako je i sam iznenađen njenom voljom i upornošću.

„Ima nešto u ovom Šeheru gornjotuzlanskom. Kada sam prvi put sreo Raziju u školi slikanja bila je pomalo plašljiva i stidna, a danas je uvijek vesela i nasmijana. Zajedno smo dogovorili da naslika sve gornjotuzlanske drevne objekte sa posebnim akcentom na gornjotuzlanske džamije, poslušala me je i za kratko vrijeme na jedan sjajan način sve to uradila i povodom Dana džamija tu ljepotu dijeli sa nama. Vjerovao sam u nju od prvog trenutka kada sam je upoznao, a ona je večeras svojom samostalnom izložbom nadmašila i moja očekivanja“, kazao je prvi čovjek Likovne kolonije „Vršani“.

Moderator skupa je bio tuzlanski novinar Refik Topić, a nakon izložbe u gornjotuzlanskoj musafirhani upriličeno je druženje mlade umjetnice sa gostima uz kafu, sok i kolače.

Nema komentara