Poslijednje vijesti

Gornju Tuzlu opasala guja!



U posljednje vrijeme često čujemo od osoba koje dođu u Gornju Tuzlu kako sa čuđenjem i ponižavajućim tonom(a čuli su nekada sta je Gornja Tuzla značila i šta je bila),kako ovdje nema ništa,obična rupa.
Tačno ovdje nema "ništa",takvo je stanje ali naša je i to nas boli.Još teže je kada čujemo od naših Gornjotuzlaka,kako je ovo rupa,nemamo ništa,kakvi smo ljudi,kako su zamrzili svoj kućni prag,Gornju Tuzlu, kako je kod drugih bolje.kako su bolji ljudi,imaju sve i tako još mnogo toga.To čovjeka koji voli svoje mjesto zaboli do srca. Moramo svaki od nas poći od sebe šta smo mi to(a mogli smo) učinili za svoju Gornju Tuzlu.

Gledali smo svoje lične interese,zaludili se politikama svojih stranaka i vrtjeli se u krug. U međuvremenu drugi su se gradili i razvijali i jačali svoju ljubav prema svom mjestu.Gornja Tuzla je postojala još u neolitsko doba,o čemu govore i brojna nalazišta i eksponati.Nalazi se na prvoj karti svijeta.U posljednje vrijeme imamo nalazišta i dokaze da je postojao život veoma razvijen i u rimsko doba.Bila je jedno vrijeme i sjedište Zvorničkog sandžaka. Opština,Mjesna zajednica.Imala je svoje ustanove, prodavnice, medresu, hanove, mesnice, pekare, slastičarne, kafane,mjesta za okupljanje,banku,kino,poštu,el.distribuciju i šta sve ne.Danas od toga gotovo nema "ništa"!
Mjesto koje umire ! U proteklih 25 godina tačnije od završetka rata oduzeli su nam i ono posljednje što smo imali. Pravo da sami odlučujemo o svojoj Mjesnoj zajednici(oduzet je pečat,nemamo zbor građana tako da pravno ne postojimo).Sveli su današnji život u Gornjoj Tuzlina pakete,po neki kamion tucanika,po neku sijalicu za uličnu rasvjetu.To je naše dostignuće u ovom vijeku.Kažu da smo ruralna sredina to nam govore oni od kojih smo stariji.

Po nekim informacijama teritorija Gornje Tuzle ne počinje od Borića nego od Pupeksa.To se vodi kao teritorija Simin Hana (i to nam je oduzeto)Danas kada prošetate Gornjom Tuzlom vidjet će te pusto mjesto, svaku treću kuću praznu.Mjesto sa sve manjim brojem omladine i učenika. Bez pozitivne atmosfere! Katastrofalno stanje rijeke Jale (postoji samo jedan dio na početku urađen). Putevi koji su ne tako davno obnavljani u lošem stanju. Penzioneri inače sa malim primanjima i u veoma lošem stanju nemaju gdje da se sastaju i druže.Ekonomski slabo stanje,bez ikakvih izgleda da se popravi. Najveći poražavajući podatak je što omladina i čitave porodice odlaze u inostranstvo za boljim uslovima i životom. To je refleksija ovog stanja kojeg imamo i živimo ovdje u Gornjoj Tuzli pa i BiH.Putno smo izolovani što je jedan od glavnih razloga razvijanja. Nikome nije od lokalne vlasti stalo da se obnovi put prema Brčkom,pa povezivanje Gornje Tuzle sa Grabovnicom. U našoj sredini postojala su mnoga udruženja i društva,toga sada nema. Anemija je zavladala na svakom polju.

Javni prevoz godinama najskuplji a sve su prilike kako se sve ovo odvija da ga u budućnosti nećemo ni imati. U ovom ratu a i predhodnim Gornja Tuzla je mnogo propatila.Bila na samom poprištu ratnih dejstava,sa velikim brojem poginulih i ranjenih civilnih i vojnih lica. Mnogim porušenimi oštećenim objektima. Negdje oko 80% stanovništva bilo je uključeno u odbranu Gornje Tuzle,Tuzle i BiH. Šta sve danas ima od toga? Ništa! 

Lokalna zajednica je stub jedne države i tu treba da se stvara ambijent,atmosfera i okolnosti za bolji život građana.Mi toga u Gornjoj Tuzli nemamo.Dovoljno je da samo pogledamo druga mjesta u drugim gradovima,kao što je Rahić u Brčkom,Tojšići u Kalesiji, Maoču i tako jos mnoge. Da ne bi samo kritikovao vlast iako ona snosi svu krivicu i neki Gornjotuzlaci koji su bili na nekim pozicijama gledali su samo svoj lični interes. Ima i izuzetaka i njima svaka čast koji su ostali dosljedni svom mjestu, oni su i napravili neke dobre stvari uz svoju angažovanost i uz pomoć humanitarnih organizacija i humanih i dobrih ljudi.

Zašto smo prestali da se borimo za Gornju Tuzlu i bolji život?Svojim zajedničkim angažovanjem možemo promijeniti sve iz temelja.Udružimo se i zajedno utičemo na Gradsku upravu Tuzla, da nas više ne ponižavaju i ne degradiraju.
Mi njima nismo ni u kakvim planovima.Shvatamo da Grad Tuzla ima 40 Mjesnih zajednica ali bez ikakvog podcjenjivanje drugih ne mogu nas stavljati u istu ravan sa drugima. Nama su oduzeli sve ovo prethodno navedeno,degradirani smo da sem nestanka više i ne mogu.

Ušli smo u opasno stanje ravnodušnosti koje će nas dovesti do propasti.
Vratimo zajedno dostojanstvo našoj Gornjoj Tuzli!

Nema komentara