Poslijednje vijesti

Djevojačko turbe

 


Na mjestu gdje se trenutno nalazi turbe, bila je poljska džamija Musala u  vrijeme Austro-Ugarske vladavine.

Bio je Bajram, muškarci su bili na Bajram-namazu, a jedna djevojka je prala veš na rijeci Jali u to vrijeme. Tada su došli Mađari u džamiju vjerovatno želeći da možda opljačkaju, ubiju…Djevojka vidjevši da je u opasnosti od kidnapovanja i napada branila se sa praljom, sredstvom kojim se pere veš i ubijala ih udarcima. Legenda kaže da ih je 9-10 ubila i posljednji koji je najvjerovatnije shvatio na koji način joj može prići prerezao djevojci vrat.

Legenda kaže da je djevojka tako ranjena trčala u džamiju gdje su muškarci klanjali Bajram namaz kako bi ih obavjestila o nemilom događaju, te je pala na mjestu gdje je poslije sagrađeno turbe.

Druga legenda kaže da je djevojka u trenutku kada joj je prerezan vrat pala u vodu na današnjem imanju oko turbeta jer je nivo rijeke Jale bio mnogo veći, a danas je zbog eksploatacije soli u Tuzli rijeka Jala vrlo mala.

Dakle, ukoliko je druga legenda tačnija od prve, postoji mogućnost da su muškarci nakon Bajram-namaza vidjeli tijelo djevojke u rijeci. Baš na mjestu je poslije sagrađeno turbe.

Djevojačko turbe je nadaleko poznato, ne samo u Tuzli i Tuzlanskom kantonu nego i širom država bivše Jugoslavije.

Koliko je turbe staro ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali je nekoliko puta adaptirano.

Djevojačko turbe prije renoviranja


Nema komentara