Poslijednje vijesti

Javni poziv za dodjelu sredstava u svrhu ublažavanja socio-ekonomske krize uzrokovane energetskom krizom


 
I. Uvod


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavljuje Javni poziv za dodjelu sredstava u svrhu ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize. Ovaj program ima za cilj pružiti financijsku podršku energetski siromašnim domaćinstvima/kućanstvima u Federaciji Bosne i Hercegovine tijekom grijne sezone 2022/2023. godine.


II. Predmet Javnog Poziva


Predmet ovog Javnog poziva je dodjela sredstava u ukupnom iznosu od 64.534.646,00 KM za provedbu Akcijskog plana/ Mape puta za Ugovor o paketu energetske potpore za državu i izgradnju otpornosti u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III za 2023. godinu) u dijelu koji se odnosi na mjeru podrške energetski siromašnim domaćinstvima.


III. Pravo na dodjelu sredstava


Pravo na dodjelu sredstava imaju energetski siromašna domaćinstva/kućanstva koja ispunjavaju sljedeće kriterije:


Kategorija 1: Domaćinstva/kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje te nisu u mogućnosti osigurati sredstva za život po drugom osnovu. Ovoj kategoriji mora biti isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć u prosincu 2022. godine.


Kategorija 2: Domaćinstva/kućanstva u kojima žive djeca koja su ostvarila pravo na dječji dodatak zaključno s 31.05.2023. godine.


Kategorija 3: Domaćinstva/kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene mirovine za 12. mjesec 2022. godine. Ovi članovi ne smiju biti korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i ne smiju imati dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.


Kategorija 4: Domaćinstva/kućanstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece živjeli s samo jednim roditeljem koji nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini (543,00 KM).


Domaćinstva/kućanstva ne smiju biti korisnici drugih programa podrške za energetsku učinkovitost stambenih objekata kroz Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.


IV. Potrebna dokumentacija


Pri podnošenju prijave na ovaj Javni poziv, potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:


Popunjen i potpisan Prijavni obrazac.

CIPS-ove prijavnice za sve članove domaćinstva/kućanstva.

Izjava o broju članova domaćinstva/kućanstva (kućna lista) ovjerena od strane općinskog ili gradskog organa uprave.

Dokaz o otvorenom bankovnom računu.

Ovisno o kategoriji domaćinstva/kućanstva, dodatna dokumentacija može biti potrebna kako bi se potvrdilo ispunjavanje kriterija za kategoriju. Detaljne informacije o potrebnoj dokumentaciji dostupne su u smjernicama za prijavitelje.


V. Način prijave


Prijave na ovaj Javni poziv podnose se putem pošte ili osobno na sljedeću adresu:


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

Ulica N. Š. Zrinskog 9

71000 Sarajevo


Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave ovog Javnog poziva u službenim glasilima Federacije Bosne i Hercegovine.


VI. Rokovi i postupak odabira


Nakon isteka roka za podnošenje prijava, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike provest će postupak odabira prijavitelja i donijeti odluku o dodjeli sredstava. Detaljne informacije o postupku odabira, kriterijima i vremenskim rokovima dostupne su u smjernicama za prijavitelje.



Napomena: Tekst Javnog poziva može biti podložan promjenama i dopunama. Molimo sve zainteresirane da redovito provjeravaju web stranicu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike radi najnovijih informacija i izmjena.


Za više informacija pogledati pdf za Javni poziv

https://fbihvlada.gov.ba/uploads/documents/energetska-pomoc-tekst-javnog-poziva_1697820214.pdf


Kako popuniti zahtjeve:

Nema komentara